Nieuwe film moet bewustzijn over loverboys vergroten: ‘Gebeurt nog altijd’

Door Maxime Jobs

De film Loverboy: Emoties uit brengt de heftige wereld van gedwongen prostitutie naar de bioscoop. Maker Cyriel Guds wil dat het onderwerp meer aandacht krijgt. “Maar deze film is niet voor opa en oma”, vertelt hij aan NU.nl.

Loverboy: Emoties uit gaat over alleenstaande vader Terrance (gespeeld door Guds). Hij en zijn negenjarige dochter worden in de gaten gehouden door jeugdbescherming. Om uithuisplaatsing te voorkomen, probeert Terrance op allerlei manieren aan geld te komen.

Wanneer hij zich bezighoudt met oplichtingspraktijken, komt hij in aanraking met een beruchte mensenhandelaar. Na een fout komt Terrance met een torenhoge schuld te zitten. Omdat hij het geld niet kan terugbetalen, wordt hij gedwongen zijn schuld af te lossen door drie onschuldige jonge vrouwen seksueel uit te buiten.

Het idee iets met het thema loverboys te doen ontstond jaren geleden. Guds werkte al een tijd als acteur (onder andere in Mocro Maffia en Undercover) en filmmaker. In veel producties speelde hij of creëerde hij machoachtige personages.

“Van vriendinnen kreeg ik te horen dat zij niet tevreden waren over hoe vrouwen in deze films en series werden afgebeeld”, zegt Guds. “Toen kwam ik op het idee: wat is het ergste dat je een vrouw kunt aandoen? Een vrouw seksueel uitbuiten. Maar hoe wordt iemand dan een loverboy?”

Cyriel Guds en Efi Stephan in Loverboy: Emoties uit.

‘Ik was nog superonwetend over dit onderwerp’

Al snel belandde de filmmaker in een waar konijnenhol, waar hij de verschrikkelijkste dingen leerde over de werkwijze van loverboys. “Ik ben vroeger geen lieverdje geweest, maar ook geen Willem Holleeder. Maar over dit onderwerp was ik echt nog superonwetend.”

Voor zijn onderzoek sprak Guds onder meer met slachtoffers, ouders van slachtoffers en ex-loverboys. Hij maakte daarna de YouTube-serie Loverboy Amsterdam. Maar het verhaal voelde nog niet compleet en de filmmaker begon een crowdfundingactie om het onderwerp ook in de bioscopen te krijgen.

Loverboy: Emoties uit volgt het verhaal van een loverboy en niet dat van zijn slachtoffers. “Het is ook een mens”, zegt de filmmaker. “Het is juist interessant om te begrijpen waarom hij bepaalde keuzes maakt. Zodat we dit eerder kunnen aanpakken, voordat iemand verandert in een dader. Het draait daarbij niet om sympathie, maar om empathie.”

 

Loverboys verdwenen naar de achtergrond

Jaren geleden ging het nog vaak over loverboys. Boeken als Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd of Lover of Loser van Carry Slee beschreven hoe jonge vrouwen in de val kunnen lopen. Inmiddels is het onderwerp op de achtergrond geraakt.

“Maar het gebeurt nog steeds”, zegt Guds. Alleen de manier waarop loverboys te werk gaan is door de jaren heen veranderd, vertelt hij. Eerder probeerden loverboys vrouwen verliefd te maken door ze veel aandacht te geven en te beladen met cadeaus.

“Nu gebeurt het vaak dat vrouwen binnen 24 uur al gedwongen worden tot prostitutie”, vertelt Guds. “Via datingapps en sociale media zijn mannen op zoek naar jonge, kwetsbare vrouwen. De term ‘loverboy’ dekt de lading nu niet meer. Maar iedereen weet wel wat het is, en met deze film wil ik een groot publiek aanspreken.”

‘Mijn doel is niet om alleen te choqueren’

Loverboy: Emoties uit is geïnspireerd op waargebeurde verhalen. Maar sommige elementen heeft Guds bewust veranderd. “Mijn doel is niet om alleen te choqueren”, vertelt de filmmaker. “Dat gaat de boodschap voorbij.”

Een scène waarin Terrance als chauffeur moet werken is daar een voorbeeld van. “De vrouw wordt gedwongen achterin seks te hebben met talloze mannen. Dit is echt gebeurd, maar dan met een meisje van vijftien in Almere. Zij werd rondgereden voor 20 euro per beurt. Ik geef de kijkers dus eigenlijk een vriendelijkere versie van dit verhaal.”

Toch zijn veel scènes in Loverboy: Emoties uit heftig genoeg, inclusief expliciet geweld en grof taalgebruik. “Nee, deze film is niet geschikt voor opa en oma”, zegt de filmmaker.

Guds heeft niet de illusie dat zijn film het probleem oplost. “Maar ik hoop dat er meer over gepraat gaat worden en ik hoop het bewustzijn rondom mensenhandel te verhogen. De film is eigenlijk net als een waarschuwing op een pakje sigaretten. Voor sommige mensen werkt het vieze plaatje dat erop staat, maar andere mensen roken gewoon door.”

Loverboy: Emoties uit draait nu in de bioscopen.

 

https://www.nu.nl/film/6325343/nieuwe-film-moet-bewustzijn-over-loverboys-vergroten-gebeurt-nog-altijd.html

Deel dit verhaal, kies uw platform!