Anale seks een van laatste taboes: ‘Vinden het interessant, maar ook vies’

Door Elise Vermeeren

Beeld: Getty Images

De interesse in anale seks neemt toe. “Laten we het taboe erop wat verzachten”, zegt seksuoloog Eveline Stallaart, “zodat je met de juiste kennis deze vorm van seks kunt ontdekken.”

In films, in series en op televisie is steeds meer aandacht voor heterostellen die aan anale seks doen, ziet Stallaart.

Dat zeggen ook de Britse artsen Tabitha Gana en Lesley Hunt, die een pleidooi schreven in het vakblad The BMJ: bespreek anale seks met vrouwen. Want als deze vorm van seks steeds meer mainstream wordt, moet er ook meer aandacht komen voor veiligheid en consent.

Er zijn meer gevallen van fecale incontinentie en analesluitspierletsel gemeld door vrouwen die anale seks hebben, is te lezen in het rapport. Vrouwen hebben minder sterke anale sluitspieren dan mannen, en de schade die kan worden veroorzaakt door anale penetratie is daardoor ernstiger.

‘Mensen vinden het razend interessant’

Het onderwerp is gebaat bij openheid, zegt ook Stallaart. Want als je niet weet dat je veel glijmiddel moet gebruiken, als je niet weet dat je de opening eerst kunt oprekken, of als je te snel gaat, kan het inderdaad pijn doen en misgaan.

Die toegenomen aandacht in de film- en televisiewereld helpt in ieder geval om anale seks iets te normaliseren. “Juist doordat het op televisie voorbijkomt, wordt het normaler. Gewoon, een vorm van seks die je ook eens kunt uitproberen als je daar zin in hebt.”

“Mensen vinden het echt razend interessant, maar noemen het tegelijkertijd ook vies, raar, onnatuurlijk en abnormaal. Veel heteromannen associëren het ook met homoseks, en helaas krijgen veel mannen daar nog de rillingen van.”

De seksuoloog geeft voorlichting op haar Instagram-pagina. De filmpjes worden ontzettend goed bekeken, maar niet geliket. “Mensen willen niet dat andere mensen zien dat ze interesse hebben in anale seks.”

Veel zenuwuiteinden in de anus

De anus heeft veel zenuwuiteinden – bij zowel mannen als vrouwen – en daar kun je van genieten, al geldt dat niet voor iedereen. “Mannen hebben de zogenoemde P-spot, een plek in de anus waar de prostaat voelbaar is”, zegt Stallaart. “Dat geeft een extra sensatie aan een orgasme. Mannen omschrijven het als hemels of next level.”

Een andere motivatie om voor de anus te kiezen, is de strakkere opening. “Die geeft extra stimulatie. De vagina is wat zachter, meer oprekbaar, zeker als er kinderen zijn gebaard.”

De interesse voor de anus kan ook worden verklaard doordat veel mannen flink masturberen. “Als je masturbeert, heb je een stevige, ferme grip die je niet hebt in de vagina. Als je dat vier, vijf keer op een dag doet, dan raak je gewend aan die stevige stimulatie en verleg je de interesse naar een strakkere opening.”

Het past niet altijd

Wat de lol van anale seks voor vrouwen is? Die moeten het hebben van die gevoelige zenuwuiteinden in de anus. Daarvoor hoef je niet heel diep te gaan. Een penis past niet altijd en dat kan weer scheurtjes in het gebied veroorzaken. Dan gaat het niet om grote wonden, maar om scheurtjes die ook kunnen ontstaan door een flinke toiletgang.

“Ga het ontdekken als je daar zin in hebt, maar doe het alsjeblieft niet om je man zijn lolletje te geven terwijl jij op je tanden bijt”, zegt Stallaart. “Begin met een kleine buttplug om te kijken of het iets voor je is, je kunt dan tegelijkertijd de clitoris stimuleren. Voel of het wat voor je is, en doet het pijn, stop dan onmiddellijk.”

‘Doe het niet voor de lol van je man’

Anale seks is net zo vies en gevaarlijk als ‘normale’ seks, zegt Stellaart. Je bent net zo vatbaar voor soa’s, je kunt net zo goed zwanger raken – het zaad kan via het glijmiddel de vagina inzwemmen – en je moet ook niet raar opkijken van onaangename geuren.

“Dat moet je accepteren als je aan anale seks begint. Als dat je tegenstaat, doe het dan niet, want dan wordt het voor beiden een hele nare ervaring. Ga gewoon naar de wc van tevoren. En als je heel onzeker bent, kun je jezelf ter voorbereiding een klysma geven.”

Doe het niet om iemand anders een plezier te doen, gebruik ruimschoots glijmiddel – de anus maakt namelijk niet zelf vocht aan, zoals een vagina -, communiceer goed en onthoud dat stop stop betekent. Nog een tip: hou het bij één lichaamsopening tegelijk. “Als de penis eerst in de anus is geweest en daarna meteen in de vagina, krijg je blaasontsteking.”

“Laat je door porno niet wijsmaken dat je alles maar lekker moet vinden. Je hoeft je anus helemaal niet te ontdekken, maar het kan leuk zijn.”

Speeltjesmerk EasyToys liet zo’n 1.050 mensen ondervragen naar hun ervaringen rondom anale seks. Van deze kleine groep ervaart ruim de helft anale seks als een taboe, maar een net zo groot deel heeft anale seks weleens verkend. Ook zegt 62 procent van de ondervraagden graag te experimenteren met seks. De anus is een van de meest genegeerde erogene zones van het menselijk lichaam, zegt Dave van de Bos van EasyToys. “Veel heteromannen zijn stiekem benieuwd naar anale stimulatie, maar durven dit niet uit te spreken.”

https://www.nu.nl/slimmer-leven/6326464/anale-seks-een-van-laatste-taboes-vinden-het-interessant-maar-ook-vies.html

Deel dit verhaal, kies uw platform!